Contact Us

Ads 468x60px

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Αφιέρωμα στον Ερνάν Κρέσπο (video)

Αφιέρωμα στον Ερνάν Κρέσπο (video)
Ποδοσφαιριστής από τους λίγους. Την αξία του δεν την έχει αμφισβητήσει κανείς. Δεν μπορεί άλλωστε. Τι μπορεί να πει κάποιος για έναν ποδοσφαιριστή που είχε σχεδόν «ερωτική σχέση» με τις αντίπαλες εστίες, ενώ στην καλή του μέρα μπορεί να καταστρέψει μια άμυνα και στην χειρότερη να πετύχει απλώς... γκολ; Θέση του; Μα βέβαια μόνο η περιοχή!

Ένα φονικό όπλο.....που φοβόσουν να το αντιμετωπίσεις...
Ας πάμε όμως να τον γνωρίσουμε καλύτερα!
crespo river
Ο Ερνάν Κρέσπο γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1975 στην Φλόριντα της Αργεντινής. Όπως οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές, έτσι κι αυτός, από μικρή ηλικία κλωτσούσε την μπάλα. Και μάλιστα με αριστουργηματικό τρόπο. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε το 1993, σε ηλικία 18 χρόνων όταν υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο με την Ρίβερ Πλέιτ. Την πρώτη σεζόν μάλιστα, συμμετείχε σε 25 εμφανίσεις και πέτυχε 13 γκολ.
Καθόλου άσχημα για έναν «πρωτάρη». Πόσο μάλλον όταν στην πρώτη σου χρονιά κατακτάς και το πρωτάθλημα της Αργεντινής! Διόλου εύκολο. Στη Ρίβερ παρέμεινε για άλλα δύο χρόνια, κάνοντας σπουδαία πράγματα. Το σημαντικότερο απ' αυτά είναι η κατάκτηση του Copa Libertadores -το Champions League της Αμερικής- πετυχαίνοντας μάλιστα δύο γκολ στον τελικό του Μπουένος Άιρες. Συνολικός απολογισμός: 62 εμφανίσεις, 24 γκολ.
crespo-parma-
Στις 14 Αυγούστου του 1996 μετακόμισε από την Αργεντινή στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία για λογαριασμό της Πάρμα. Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν ιδιαίτερα καλά, καθώς στους πρώτους έξι μήνες παραμονής στην ομάδα δεν πέτυχε κάποιο γκολ Ο προπονητής του ωστόσο, Κάρλος Αντσελότι, έδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Ήταν πεπεισμένος πως ο «μικρός» θα τα καταφέρει. Από κει και ύστερα, λοιπόν, σκόραρε συνεχώς με αποτέλεσμα να έχει 12 γκολ σε 27 εμφανίσεις.
Εκείνη την χρονιά, η Πάρμα πέρασε στην βαθμολογία ακόμα και την Γιουβέντους. Γεγονός στο οποίο συνέβαλε κατά πολύ ο Αργεντινός «στράικερ». Όπως συνέβη μάλιστα και στον τελικό κυπέλλου της Ιταλίας απέναντι στην Κάλιαρι. Συνέβαλε στην κατάτκηση του τροπαίου την χρονιά 1998-1999. Επίσης, κατάφερε ν' ανοίξει το σκορ στον τελικό του κυπέλλου Uefa, απέναντι στην Μαρσείγ. Ήταν η αρχή της καταξίωσης.
Η κατάληξη; Νίκη της Πάρμα με 3-0. Κατάκτηση ενός σπουδαίου τίτλου με πρωταγωνιστή, ποιον άλλον, τον Ερνάν Κρέσπο. Στα 4 χρόνια παραμονής του στην Πάρμα (1996-2000), συμμετείχε σε 116 αγώνες, πετυχαίνοντας συνολικά (για όλες τις διοργανώσεις) 62 γκολ. Κάτι παραπάνω από τον μέσο όρο. Αυτό βέβαια τον βοήθησε να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.
crespo lazio
Όχι πως η Πάρμα δεν ήταν σπουδαία ομάδα, απλώς σε σχέση με την Λάτσιο ήταν υποδεέστερη. Η μεταγραφή του Κρέσπο στην Λάτσιο ήταν από τις πιο ακριβοπληρωμένες την εποχή εκείνη. 35 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 16 ήταν της ομάδας και οι Κονσεϊσάο και Αλμέυδα, παίκτες της Πάρμα, ως ανταλλαγή. Μεταγραφή, η οποία «τάραξε λίγο τα νερά» της ιταλικής αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς. Βέβαια τη χρονιά εκείνη, ο Ερνάν Κρέσπο δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα με 26 τέρματα (σ.σ. συνέβαλε σ' αυτό και ορισμένοι τρυματισμοί που του στέρησαν τη συμμετοχή σε πολλούς και σημαντικούς αγώνες), όπως ούτε η Λάτσιο της πρωταθλήτριας Ιταλίας, λόγω της απομάκρυνσης σπουδαίων παικτών, όπως ο Βερόν και ο Νέντβεντ.
Η επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους δεν άργησε να γίνει. Και με το «καλημέρα» κατάφερε να παραμείνει πολύ ψηλά στη λίστα των σκόρερ. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως με την Λάτσιο, στα δύο χρόνια παραμονής του στην ομάδα, είχε 39 γκολ σε μόλις 54 εμφανίσεις. Οι αριθμοί αυτοί την εποχή εκείνη ίσως προδιέθεταν πως το μέλλον του Κρέσπο θα εξελισόταν λαμπρό. Όχι όμως στην ίδια ομάδα. Τα οικονομικά προβλήματα των Ρωμαίων ανάγκασαν τη διοίκηση να πάρει την απόφαση πως μερικά «αστέρια» θα πρέπει να πουληθούν... ακριβά, ώστε να παραμείνει η Λάτσιο μια σπουδαία δύναμη στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Για τον λόγο αυτό πουλήθηκε κι ο Κρέσπο στην Ίντερ τον Αύγουστο του 2002 έναντι 26 εκατομμυρίων ευρώ.
hernan-crespo-inter
Όταν βρίσκεσαι στην πρώτη θέση των σκόρερ του πρωταθλήματος, λογικό επόμενο είναι να γίνεις στόχος πολλών ομάδων. Η Ίντερ, λοιπόν, τον απέκτησε έναντι 26 εκατομμυρίων. Κι ο λόγος; Η φυγή του Ρονάλντο. Όταν οι ιθύνοντες των «νερατζούρι» χρειάστηκε να βρουν κάποιον για να αντικαταστήσει το «φαινόμενο», σκέφτηκαν πως ο Αργεντινός θα ήταν ο κατάλληλος. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν ήταν τα αναμενόμενα. Μόλις 17 εμφανίσεις και 7 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Το χειρότερο, βέβαια, ήταν πως ο Κρέσπο τραυματίστηκε για περίπου 3 μήνες, κάτι που του κόστισε προκειμένου να έχει ανάλογη συνέχεια με την προηγούμενη χρονιά. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, παρέμεινε μόλις για έναν χρόνο εκεί, μέχρι να μετακομίσει στην Αγγλία, για λογαριασμό της Τσέλσι.
crespo chelsea
Νέα αρχή...
Στις 26 Αυγούστου του 2003 παίρνει μεταγραφή στην Τσέλσι έναντι 16,8 εκατομμυρίων. Παρά το γεγονός πως ήταν ένα τεράστιο όνομα για την εποχή εκείνη, ωστόσο υπήρξαν αντιδράσεις από τους Άγγλους φιλάθλους, που δεν ήταν παρά απαιτητικοί. Σκοπό τους ήταν να δουν την ομάδα να ανεβάζει ρυθμό χρόνο με τον χρόνο προκειμένου να μπορεί ν' αντιμετωπίσει μεγαθήρια όπως Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ. Την εμπιστοσύνη αυτή, όμως, δεν την έδειξαν στον Κρέσπο. Και πως άλλωστε να γίνει αυτό όταν ο ίδιος προέρχεται από τραυματισμό 3 μηνών;
Το ντεμπούτο του στην αγγλική ομάδα πραγματοποιήθηκε 4 μέρες αργότερα στο 2-2 με την Μπλάκμπερν ως αλλαγή. Το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του έγινε τον Σεπτέμβριο του 2003 με αντίπαλο την Σπάρτα Πράγας. Το «ντεμπούτο» στο σκοράρισμα, ωστόσο, το έκανε στο πρωτάθλημα εναντίον της Γουλβς, πετυχαίνοντας 2 τέρματα, σ' έναν αγώνα, ο οποίος έληξε 5-0. Τον πρώτο χρόνο πραγματοποίησε 31 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ κατάφερε να «ματώσει το διχτάκι» 12 φορές.
Προφανώς οι αποδόσεις του δεν ικανοποίησαν το κοινό της Τσέλσι. Για τον λόγο αυτό δόθηκε δανεικός στη Μίλαν το καλοκαίρι του 2004. Απολογισμός 11 γκολ σε 28 αγωνιστικές. Η αποτυχία της Τσέλσι, ωστόσο, να προσεγγίσει κάποιο μεγάλο όνομα, το οποίο χρειαζόταν, έφεραν τον Κρέσπο και πάλι στο προσκήνιο. Γι αυτό κι επέστρεψε. Ξεκίνησε με γκολ την επανεμφάνισή του στο αγγλικό πρωτάθλημα. Πέτυχε το πρώτο γκολ στον τελικό του Κομιούνιτι σιλντ, ο οποίος έληξε 2-1 υπέρ της Τσέλσι με αντίπαλο την Άρσεναλ. Αυτό που κατάφερε στην επιστροφή του στην Αγγλία, ήταν το γεγονός πως χάρη στην δική του (αλλά και των συμπαικτών του) ικανότητα κατάφερε να κατακτήσει το αγγλικό πρωτάθλημα, τη σεζόν 2005-2006.
crespo milan
Η μεγάλη επιστροφή
Τον καιρό εκείνο ο Κρέσπο ζήτησε ο ίδιος από την Τσέλσι την απομάκρυνσή του. Θέλησε να επιστρέψει, έστω ως δανεικός στη Μίλαν, ωστόσο, οι ιθύνοντες της ομάδας αποφάσισαν πως ο Αργεντινός θα φύγει από το Λονδίνο, μόνο αν κάποια ομάδα πληρώσει για να τον αποκτήσει. Στις 7 Αυγούστου του 2006, λοιπόν, ο Κρέσπο αποκτήθηκε από την Ίντερ με την μορφή των 2 χρόνων δανεισμού. Επέστρεψε με λίγα λόγια, μια και καλή, στα παλιά και γνώριμα γι' αυτόν εδάφη.
Μάλιστα, τον Μάιο του 2007 σκόραρε εναντίον της παλιάς του ομάδας (Λάτσιο), τρεις φορές, και έδωσε στους «νερατζούρι» το πρωτάθλημα Ιταλίας την περίοδο 2006-2007. Έμεινε στην Ίντερ μέχρι και το 2008, όταν και έλυσε το συμβόλαιό του με την Τσέλσι, όντας αποφασισμένος να φύγει μια και καλή από τα αγγλικά γήπεδα. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως σκοράροντας στο Τσάμπιονς Λιγκ, έγινε ο πρώτος παίκτης που έχει σκοράρει με 5 διαφορετικές ομάδες! Πράγμα διόλου εύκολο.
crespo genoa
Το τέλος
Μετά, λοιπόν, και το πέρασμα του αργεντινού φορ από την Ίντερ, ήρθε η ώρα για να κατασταλάξει για δυο χρόνια στην Τζένοα. Σκοπός της ομάδας ήταν να βρει κάποιον αντικαταστάτη του Μιλίτο, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ομάδα, θέλοντας να γίνει έτσι ανταγωνιστική για τις δυο αυτές σεζόν. Ο Κρέσπο προσπάθησε μέσω της καινούργιας του ομάδας να επανέρθει στην βασική ενδεκάδα και της Εθνικής του ομάδας και τα κατάφερε. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως το πρώτο του τέρμα, με τα χρώματα της Τζένοα, το πέτυχε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2009 εναντίον της Νάπολι.
Τον Ιανουάριο του 2010 επέστρεψε στην Πάρμα προκειμένου να κλείσει την καριέρα του. Μια καριέρα με πολλές προσωπικές, αλλά και ομαδικές επιτυχίες.
crespo Parma
Μετά από δέκα χρόνια, λοιπόν, επέστρεψε στην Πάρμα κάνοντας, ωστόσο, κακή πρώτη χρονιά, αφού πέτυχε μόλις ένα γκολ στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν. Την επομένη όμως κατάφερε να «θυμηθεί» τα... παλιά, σκοράροντας σε αρκετές και σημαντικές αγωνιστικές. Συνολικά είχε 10 γκολ σε 46 αγωνιστικές. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2012 αποφάσισε να διακόψει το συμβόλαιό του με την Πάρμα και να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη προκειμένου ν αγωνιστεί σε ένα τουρνουά ώστε να κλείσει μια και καλή την καριέρα του εκεί.
crespo argentina
Το ψευδώνυμό του ήταν «Βλαντανίτο», προερχόμενο από τον (συμπατριώτη του) στράικερ Βαλντάνο, καθώς έμοιαζαν στον τρόπο παιχνιδιού.
Από το 1995 μέχρι και το 2007 συμμετείχε σε 64 αγώνες της Εθνικής Αργεντινήε πετυχαίνοντας 35 τέρματα.
Αναμένουμε να ξεκινήσει καριέρα προπονητή, μιας και δήλωσε πως «Το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2013 θα με δείτε σε κάποιο πάγκο να κοουτσάρω».
Τελικά λέτε να ήταν Ιταλός,ο Κρέσπο;
Πηγή: www.cobrasports.gr   Συντάκτης: Χρήστος Ξενίδης
Πηγή: www.cobrasports.gr   Συντάκτης: Χρήστος Ξενίδης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stats