Contact Us

Ads 468x60px

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-Πριν 25 χρόνια ήρθε Ντέταρι: Ο ξανθός Πλατινί!

ΛΑΓΙΟΣ ΝΤΕΤΑΡΙ: Ο ξανθός Πλατινί! (videos)
«Λάγιος ο θεός, Λάγιος ισχυρός, Λάγιος ο αθάνατος, ελέησον ημάς…». Η παραπάνω φράση ακουγόταν συχνά πυκνά από τους φίλους το Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 1988. 

Τότε που ο Κοσκωτάς με συνοπτικές διαδικασίες δίνει στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης το ποσό του 1.100.000.000 δραχμών και ντύνει στα ερυθρόλευκα το καλοκαίρι του 1988 τον 25χρονο διεθνή Ούγγρο επιθετικό Λάγιος Ντέταρι.



Στις 13 Ιουλίου του ’88, ο Πειραιάς και ο Ολυμπιακός, υποδεχόταν στην πλατεία Κοραή, τον μεγάλο Λάγιος Ντέταρι. Στην πρώτη εμφάνιση του Μαγυάρου, είχε μαζευτεί πλήθος φίλων της ομάδας «βουλιάζοντας» το λιμάνι , προκειμένου να δουν το νέο απόκτημα του Θρύλου, καθώς η συγκεκριμένη μεταγραφή ήταν εκτός πραγματικότητας για εκείνη την εποχή. Εκεί λοιπόν ο Λάγιος Ντέταρι, στο μπαλκόνι του δημαρχείου με ένα μικρόφωνο και δυο σπαστά ελληνικά, δοκίμασε τις αντισεισμικές αντοχές του σκληρού μπετόν, λέγοντας: «Θρύλε Θεέ μου, Ολυμπιακέ μου…». Πολλοί, λέει ο μύθος, είχαν πάει εκεί από την προηγούμενη το βράδυ ή ξημερώματα. «Για να πιάσουμε μια θέση…».

Για την ποδοσφαιρική κρίση, ο Μαγυάρος αποτελούσε εκείνο τον καιρό ένα απ’ τα μεγαλύτερα bigthings της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Ατσαλάκωτο «δεκάρι» με μέση δακτυλίδι, αριστοκρατική φινέτσα, μία άλλη «εξαγωγή» της σπάνιας αρχοντιάς της Βουδαπέστης, που έμοιαζε να ‘χει βαρέσει σάλτο κατευθείαν απ’ την παρτιτούρα των «Ουγγρικών χορών» του Μπραμς.

Μιλούσαν από μόνα τους τα πεπραγμένα τριετίας. Τα τρία Πρωταθλήματα της Χόνβεντ μεταξύ 1984 – ’86. Οι ισάριθμοι τίτλοι του πρώτου σκόρερ! Το Μουντιάλ του ’86 (με γκολ, απέναντι στον Καναδά). Η μεταγραφή – μαμούθ στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, ένα χρόνο πριν, για 2 εκατ. δολάρια! Το γκολ – τίτλος στον τελικό Κυπέλλου με την Μπόχουμ (1-0). Η ανάδειξή του στον καλύτερο ξένο της Bundesliga! Και, βεβαίως, το… πανηγύρι των μεγάλων της Ευρώπης! Απ’ την Μπάγερν και την Ιντερ, μέχρι τη Ρεάλ και τη Γιουβέντους (αμίμητο το «ξανθός Πλατινί» του Τζιανπέρι Μπονιπέρτι) απλωμένα εκατομμύρια στο τραπέζι απ’ το παζάρι. Μια ανατριχιαστική διελκυστίνδα δολαρίων, που βρήκε νικητή τον Κοσκωτά. Και η Ευρώπη «πάγωσε»! Μα, 1,1 δις; Κι όμως, 1,1 δις!

Στα δύο χρόνια που αγωνίστηκε με την «ερυθρόλευκη» ριγωτή φανέλα στο στήθος κατάφερε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον Ολυμπιακό να τον οδηγήσει στην κατάκτηση ενός κυπέλλου Ελλάδος τη σεζόν 1990, σημειώνοντας μάλιστα δύο γκολ, με το ένα να είναι για highlight.

Το κρίμα στην όλη υπόθεση με τον Μαγυάρο είναι πως στάθηκε άτυχος αφού ήρθε σε μία κακή εποχή για τον Θρύλο, αλλιώς ακόμα και σήμερα ακόμα θα μιλούσαμε για τις στιγμές «μαγείας» που θα μας είχε χαρίσει. 



katimagiko.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stats