Contact Us

Ads 468x60px

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Σερ Μπόμπι Τσάρλτον: Ο κορυφαίος Άγγλος

Σαν αύριο πριν από 75 χρόνια γεννήθηκε στο Ashington ο καλύτερος Άγγλος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. 
Ο Σερ Ρόμπερτ «Μπόμπι» Τσάρλτον έγραψε ιστορία με τη φανέλα της θρυλικής Μάντσεστερ Γ. κερδίζοντας τίτλους και διακρίσεις.

TSARLTON 
Τσάρλτον: ο ηγέτης των μπέμπηδων
Στην καριέρα του έπαιξε ως αριστερός χαφ-εξτρέμ και κυρίως επιθετικός (759 συμμετοχές / 249 τέρματα).
Υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με  την Μάντσεστερ την 1 Ιουλίου 1954 και έκανε ντεμπούτο στις 6 Οκτωβρίου 1956 απέναντι στην Τσάρλτον!! 
Με τους “κόκκινους διαβόλους” κατέκτησε 3 πρωταθλήματα (576567), 1 Κύπελλο FA (1963: 3-1 τη Λέστερ), 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών (1968) και 4 Τσάριτι Σιλντ (56576567).
1968 (Κύπελλο Πρωταθλητριών): Το ταξίδι, με πρωταγωνιστές τους Τσάρλτον-Μπεστ, άρχισε με εύκολη πρόκριση επί των Μαλτέζων της Χιμπέρνιαν (4-0, 0-0), ακολούθησαν το Σαράγεβο (0-0, 2-1) και η Πολωνική Γκόρνικ (2-0, 0-1), ενώ στα ημιτελικά πέταξαν έξω τη θρυλική Ρεάλ (1-0, 3-3)!! 
Στον τελικό του Γουέμπλεϊ η Γιουνάιτεντ με τα μπλε προηγήθηκε με τον Τσάρλτον, αλλά η Μπενφίκα του Εουσέμπιο με γκολ στο 75΄ έστειλε το ματς στην παράταση. Εκεί Μπεστ και Τσάρλτον σκόραραν και σκόρπισαν μέσα σε 6’ τους Ίβηρες, διαμορφώνοντας το 4-1 (το άλλο τέρμα ο Κιντ)!!
Τσάρλτον: το λιοντάρι
Με την εθνική Αγγλίας είχε 106 συμμετοχές (ο πρώτος που τις σημείωσε), σκοράροντας 49 φορές. 
Είναι πρώτος σκόρερ της, ενώ μέχρι και το 1970 που αποσύρθηκε ήταν πρώτος σε συμμετοχές (μόλις στα 33 του). Επίσης κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, γεγονός που δεν έχουν καταφέρει ως σήμερα οι ποδοσφαιρικοί απόγονοί του. Ντεμπούτο, και μάλιστα με γκολ, έκανε στο 4-0 στη Γλασκώβη εναντίον της Σκωτίας, ενώ σκόραρε δις και στο δεύτερο του ματς εναντίον της Πορτογαλίας.
1966 (Μουντιάλ-Αγγλία): Η Αγγλία άρχισε τη διοργάνωση νωθρά με ισοπαλία κόντρα στην Ουρουγουάη (0-0), αλλά συνέχισε με νίκες 2-0 επί του Μεξικό (σκόραρε ο Τσάρλτον) και της Γαλλίας, ενώ στους «8» απέκλεισε και την Αργεντινή (1-0) σε ένα ματς πολύ βρώμικο από την πλευρά των Νοτιαμερικανών, τα “ζώα” όπως τα είχε αποκαλέσει προπονητή των Άγγλων Μάρτιν Πίτερς.
Ο Τσάρλτον πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση στον ημιτελικό όταν και κέρδισε μόνος του την Πορτογαλία του Εουσέμπιο με 2 δικά του τέρματα.

Περίεργο κούρεμα γιια τον Μπόμπι Τσάρλτον
TSARLTON-4
Στο τελικό, η μάχη μεταξύ Τσάρλτον-Μπεκενμπάουερ έβγαλε νικητή τον… Χερστ!!! Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής, καθώς το δικό απίστευτο χατ-τρικ χάρισε το τρόπαιο στους Άγγλους με 4-2 στην παράταση (αμφισβητήθηκε το τρίτο, καθώς οι Γερμανοί ισχυρίστηκαν πως η μπάλα δεν πέρασε την τελική γραμμή). 
1968 (Ευρωπαϊκό-Ιταλία): Ο Τσάρλτον κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο απέναντι στην ΕΣΣΔ με γκολ του ιδίου και του Χερστ, ενώ είχε προηγηθεί ο άτυχος αποκλεισμός στα ημιτελικά από τους Γιουγκοσλάβους με γκολ στο 87΄!!
* Έχει επίσης κατακτήσει 10 Βρετανικά Πρωταθλήματα (58596061646566686970) σε μια διοργάνωση που συμμετείχαν οι 4 Εθνικές του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία.
1973 (28 Απριλίου): Τίτλοι τέλους  στο Στάφορντ Μπριτζ εναντίον της Τσέλσι.

TSARTLON-3 
Τσάρλτον: Μόναχο, η τραγωδία
1958 (6 Φεβρουαρίου): Η ομάδα επέστρεφε από τη μεγάλη πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα (3-3), σε ένα ματς όπου ο Τσάρλτον άφησε άφωνο όλο το στάδιο με το δεύτερο -κυρίως- γκολ που πέτυχε από τα 25 μέτρα απέναντι στον Μπεάρα (από τους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών) που δεν μπόρεσε να αποσοβήσει το τέρμα, παρά την εκπληκτική του εκτίναξη. 
Η ομάδα προς αποφυγήν ταλαιπωρίας μίσθωσε τσάρτερ (ΒΕΑ δικινητήριο Elizabeth) και παρόλο που έφυγαν με ήλιο, μόλις μπήκαν στο Γερμανία για ανεφοδιασμό συνάντησαν… χιόνι!! Ο Φουλκς(κορυφαίος μπακ είχε πει με σιγουριά: «…στις 7 θα είμαστε στο Μάντσεστερ»!!
Οι περίεργοι θόρυβοι και οι αποτυχημένες προσπάθειες απογείωσης ανησύχησαν τον Σούιφτ(ρεπόρτερ, πρώην κίπερ της Αγγλίας): «τι στο καλό συμβαίνει και δεν μπορούμε να απογειωθούμε…;»!  Αργότερα, ο κυβερνήτης παραδέχτηκε πως μείνανε στο πιλοτήριο να συζητάνε για το πρόβλημα και απογειώθηκαν χωρίς να βάλουν να καθαρίσουν τους καλυμμένους από χιόνι τροχούς!!
Ο αρχηγός Μπερν τραύλιζε προφητικά (!): «…θα σκοτωθούμε»,  όταν το αεροπλάνο έπεσε πάνω στο φράχτη και άρχισε να φέρνει σβούρες, όταν το δεξί φτερό έπεσε πάνω σε σπίτι. Ακολούθησε έκρηξη και μια μεγάλη φωτιά τύλιξε όλο τον ουρανό. 
Στις 10 Φεβρουαρίου 1958 200.000 κόσμος αποχαιρέτησαν τους 7 νεκρούς της ομάδας: Μπερν,ΜπεντΚόλμανΤζοουνςΠεγκΓουελαν. Ο κυβερνήτης Θέιν αθωώθηκε 12 χρόνια από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αλλά οι 23 νεκροί δεν γύρισαν πίσω!!  
Ο Τσάρλτον νιώθει ακόμα ένοχος: «Δε μας ενδιέφερε αν θα πάρουμε το κύπελλο (0-2 η Μπόλτον)…το σημαντικό είναι ότι επιβιώσαμε!! …Πως γίνεται να είμαι εντάξει και οι υπόλοιποι νεκροί»!!
Τσάρλτον-στιγμές
1975: Έπαιξε για ένα χρόνο ως παίχτης-προπονητής στην Πρέστον με 10 γκολ σε 45 εμφανίσεις, και άλλο ένα στην Ιρλανδική Waterford (76) με 18 τέρματα.
* Ψηφίστηκε κορυφαίος Ευρωπαίος το 1966 και δεύτερος το 1967 και το 1968. Επίσης ψηφίστηκε από τους δημοσιογράφους (FWA) ως ο κορυφαίος Άγγλος του 1966, ενώ βραβεύτηκε και από το BBC στις 14 Δεκεμβρίου 2008 για τα επιτεύγματά του.
1984: Ο Τσάρλτον είναι ως σήμερα τεχνικός διευθυντής στη Μάντσεστερ, ενώ έγινε Σερ 10 χρόνια μετά.
* Ο Μπεστ είπε: «δεν έχω δει κανέναν άλλο παίχτη να κάνει όσα αυτός», ενώ ο σερ Μπάσμπιαναγνώρισε: «δεν υπάρχει πιο διάσημος παίχτης… αγγίζει το τέλειο ως παίχτης και άνθρωπος»!!

TSARLTON-1
2002: Έγινε μέλος του Hall of Fame, ενώ είναι επίτιμος Πρόεδρος του εθνικού Μουσείου Ποδοσφαίρου.
** Πρόκειται για έναν ζωντανό μύθο που μεγαλούργησε, διέπρεψε στα γήπεδα όλου του κόσμου και ανήκει στην ελίτ των ποδοσφαιριστών του 20ου αιώνα. 
Ήταν ταλαντούχος, εκρηκτικός και πολύ αποτελεσματικός επιθετικός, ευέλικτος, πολύ ταχύς, που δύσκολα μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν οι αντίπαλοί του!! Σκόραρε με ποικίλους τρόπους και αυτό έκανε μοναδικό τον Μπόμπι Τσάρλτον!!

Ο Τσάρλτον (αριστερά) μαζί με τον Ρας
TSARLTON-2

TSARLTON-5




evrytanika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stats