Contact Us

Ads 468x60px

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η ιστορία του ποδοσφαίρου θα έχει μια σελίδα για τον Τζίμι Χιλ

Σαν σήμερα, 30 Αυγούστου 1992, υιοθετήθηκε το σύστημα βαθμολογίας στο ποδόσφαιρο που ισχύει ακόμα και τώρα (3-1-0), το οποίο νωρίτερα είχε δοκιμασθεί στα γήπεδα της Αγγλίας για μια δεκαετία. Με αφορμή αυτό, ο Δημήτρης Παπούλης και το rebuke.gr συστήνουν τον πολυπράγμονα Τζίμι Χιλ, στον οποίο ανήκε αυτή η καινοτόμα ιδέα, παρουσιάζοντας τη γενικότερη επίδρασή του στο ποδόσφαιρο.
kentriki fwto
Ο Τζίμι Χιλ αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Πέραν της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, ο 86χρονος σήμερα Χιλ, διετέλεσε προπονητής, τεχνικός διευθυντής και πρόεδρος ομάδων της Βρετανίας, αλλά και πρόεδρος του αγγλικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών. Επιπλέον εργάσθηκε ως σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών. Στη μακρά και με ιδιαίτερη… ποικιλία καριέρα του συμμετείχε ακόμα ως επόπτης γραμμών(!) σε ντέρμπι ανάμεσα σε Άρσεναλ και Λίβερπουλ, αλλά και έγραψε τους επί σειρά ετών ύμνους των «κανονιέρηδων» και της Κόβεντρι.
Ποδοσφαιρική καριέρα και… συνδικαλισμός
Jimmy-Hill1
Ο Τζίμι Χιλ γεννήθηκε στο Μπάλχαμ του Λονδίνου στις 22 Ιουλίου του 1928. Αν και από μικρός ήταν οπαδός της Κρίσταλ Πάλας, έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Μπράντφορντ το 1949, πριν μετακομίσει το 1952 στη Φούλαμ με την οποία σε 9 χρόνια αγωνίστηκε σε περισσότερους από 300 αγώνες.
Παράλληλα με την καριέρα του στη Φούλαμ, ο Χιλ ανέλαβε το 1957 πρόεδρος του αγγλικού Συνδέσμου Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών και συνετέλεσε ουσιαστικά στην αύξηση του μισθού των ποδοσφαιριστών των αγγλικών συλλόγων, που μέχρι τότε ανερχόταν στις 20 λίρες εβδομαδιαίως. Η αρχή μάλιστα έγινε με τον συμπαίκτη του στη Φούλαμ, Τζόνι Χέινς, ο οποίος και αποτέλεσε τον πρώτο παίκτη με μισθό 100 λίρες. 
«The Sky Blue Revolution»
Jimmy-Hill-presedinte-la-Coventry1
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας το 1961, ο Τζίμι Χιλ ανέλαβε χρέη τεχνικού της Κόβεντρι. Πέρα από τα προπονητικά του καθήκοντα πάντως, επιτέλεσε σημαντικό έργο και στην εν γένει «διαμόρφωση» του προφίλ της ομάδας. Αρχικά άλλαξε τα χρώματά της σε ανοιχτό μπλε («sky blue»), συμμετείχε στο νέο τραγούδι του συλλόγου, ενώ εισήγαγε και σημαντικές για την εποχή καινοτομίες, όπως η παρουσίαση ολοκληρωμένου match programme στα εντός έδρας παιχνίδια και η οργάνωση pre match εκδηλώσεων ψυχαγωγίας για το φίλαθλο κοινό. Επιπλέον, επέφερε και επαναστατικές αλλαγές σε επίπεδο υποδομών της ομάδας, αφού σε συνεργασία με τον πρόεδρο D.H. Robbins μερίμνησαν για την κατασκευή δύο νέων εξεδρών στο γήπεδο, κάνοντας το «Highfield Road» το πρώτο γήπεδο της Αγγλίας που περιελάμβανε και καθίσματα, εκτός από θέσεις ορθίων. Η αναμόρφωση αυτή της ομάδας έμεινε γνωστή ως «The Sky Blue Revolution». Αγωνιστικά, με τον Χιλ στο «τιμόνι» της η Κόβεντρι στέφθηκε πρωταθλήτρια στην τρίτη κατηγορία το 1964 και στην δεύτερη το 1967, αλλά ο Λονδρέζος τεχνικός εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά την ομάδα στις αρχές της σεζόν 1967-68.
Τηλεοπτική πορεία και προεδρία
Jimy-Hill-prezentator-Match-of-the-Day
Στην πενταετία που ακολούθησε (1967-72), ο Χιλ απέκτησε νέο ρόλο, αυτή τη φορά τηλεοπτικό, καθώς ανέλαβε διευθυντής του αθλητικού προγράμματος στο «London Weekend Television». Ταυτόχρονα, συνεργάστηκε με το BBC ως τεχνικός σύμβουλος στην ποδοσφαιρική σειρά «United!», αλλά και ως παρουσιαστής της εκπομπής «Match of the Day», ενώ ασχολήθηκε και με τη μετάδοση και το σχολιασμό αγώνων.
Η συνέχεια της καριέρας του περιελάμβανε και πάλι την Κόβεντρι, αυτή τη φορά από το πόστο του τεχνικού διευθυντή και αργότερα από τη θέση του προέδρου. Αργότερα ανέλαβε κατά σειρά και την προεδρία τόσο της Τσάρλτον όσο και της Φούλαμ (1984 και 1987 αντίστοιχα).
Παράλληλα με τις διοικητικές του αρμοδιότητες, ο Χιλ συνέχισε την ενασχόλησή του με την τηλεόραση έχοντας διαρκή παρουσία σε διεθνή παιχνίδια ως και το 1998. Την επόμενη χρονιά αποχώρησε από το BBC για λογαριασμό του Sky Sports, στο οποίο και παρουσίαζε το «Jimmy’s Hill Sunday Supplement» μέχρι το 2007.
Εμπνευστής του 3-1-0Πέρα από το πλούσιο «βιογραφικό» του, ο Τζίμι Χιλ είναι κυρίως γνωστός και ως ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο βαθμολογίας στο ποδόσφαιρο από 2-1-0 σε 3-1-0. Η αρχική ιδέα έπεσε στο «τραπέζι» από το Χιλ κατά τη διάρκεια μια τηλεοπτικής εκπομπής το 1980 και έγινε αποδεκτή το 1981. Έκτοτε εφαρμόστηκε στα γήπεδα της Αγγλίας για μια δεκαετία πριν εφαρμοστεί καθολικά από τις 30 Αυγούστου του 1992 και έπειτα.
Αυτή δεν ήταν η μόνη καινοτομία που εισήχθη από τον Χιλ στο ποδόσφαιρο, αφού σε αυτόν ανήκει και η ιδέα για τη χρήση πινάκων με τα στατιστικά των ποδοσφαιριστών (η ιδέα προτάθηκε από τον Χιλ στο πλαίσιο της μετάδοσης από τον ίδιο, ενός αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 στο Μεξικό).
Επόπτης – Συνθέτης
Στα αξιοσημείωτα της καριέρας του Τζίμι Χιλ αξίζει να αναφερθεί η συμβολή του στη συγγραφή του ύμνου «Good Old Arsenal» της Άρσεναλ, ενόψει του τελικού του FA Cup το 1971. Ο ύμνος παιζόταν κατά κόρον πριν από την έναρξη των παιχνιδιών των «κανονιέρηδων» στο «Highbury», αλλά μετά τη μετακόμισή τους στο Emirates κυριάρχησε το «Right Here, Right Now» του Fat Boy Slim.
Επίσης χρίζει μνείας η συμμετοχή του ως βοηθός διαιτητή σε έναν αγώνα Άρσεναλ – Λίβερπουλ το 1972 στο «Highbury». Τότε, ο ένας εκ των δύο βοηθών γραμμής τραυματίστηκε και στην έκκληση των υπευθύνων για να βρεθεί αντικαταστάτης ώστε να μην ματαιωθεί ο αγώνας, εμφανίστηκε ο Χιλ, ο οποίος είχε –εκτός των άλλων- δίπλωμα διαιτητή.
Pundit5
Ο Τζίμι Χιλ αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μια εμβληματική φυσιογνωμία με πολύπλευρη συνεισφορά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι πολύ αγαπητός μεταξύ των φιλάθλων στην Αγγλία και ιδιαίτερα μεταξύ αυτών της Κόβεντρι την οποία και «υπηρέτησε» επί σειρά ετών. Χαρακτηριστικός ήταν μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο αποθεώθηκε στον τελευταίο αγώνα στο «Highfield Road» το 2005 από τους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι έδωσαν το όνομα του, Jimmy’s, σε ένα μπαρ του νέου γηπέδου Ricoh Arena. Τελευταίο δείγμα της αγάπης τους προς το πρόσωπο του Τζίμι Χιλ αποτελούν τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματός του, αξίας 150.000 λιρών, έξω από το γήπεδο τον Ιούλιο του 2011, η ανέγερση του οποίου έγινε με δωρεές των φιλάθλων.
image-1-for-jimmy-hill-at-the-ricoh-arena-gallery-742640088

rebuke.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stats