Contact Us

Ads 468x60px

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Τίτλος με ένα τηλεφώνημα – Μιά απίστευτη ιστορία από το πρωτάθλημα πόλο του 1969

Σαράντα χρόνια πριν η Ελλάδα ζούσε στον πυρετό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου. Στη πρώτη μεγάλη διοργάνωση που αναλάμβανε η χώρα μετά τη Μεσολυμπιάδα του 1906. Ζούσε όμως και κάτω από τη μπότα των συνταγματαρχών που μετρούσαν 1,5 χρόνο στην εξουσία. Ο αθλητισμός πάλι γνώριζε τον Κωνσταντίνο Ασλανίδη, τον πανίσχυρο ΓΓΑ που έλυνε και έδενε. Συνήθως έδενε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Ο πανίσχυρος, τότε, ΓΓΑ Κωνσταντίνος Ασλανίδης αποφάσισε να υπάρξουν δύο πρωταθλητές στο πόλο το 1969
Ο πανίσχυρος, τότε, ΓΓΑ Κωνσταντίνος Ασλανίδης αποφάσισε να υπάρξουν δύο πρωταθλητές στο πόλο το 1969
Τότε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βγήκε στον αφρό της πισίνας ο νεοελληνικός παραλογισμός. Δύο ομάδες μοιράστηκαν τον τίτλο του πρωταθλητή, αλλά μία έπαιξε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών!

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι από την αρχή.
Η Ελλάδα είχε αναλάβει τη διοργάνωση του α’ γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο πόλο. Από τις τέσσερις ομάδες προκρίνονταν οι τρεις στην επόμενη φάση και προφανώς η διοργάνωση θα γινόταν στην Ελλάδα για να βοηθηθεί ο πρωταθλητής μας να προκριθεί στην επόμενη φάση.
Όμως το πρωτάθλημα πόλο δεν έλεγε να τελειώσει. Σ’ όλη τη διάρκειά του Εθνικός και Ολυμπιακός πήγαιναν χέρι χέρι. Ο Εθνικός ήταν ο αδιαμφισβήτητος αυτοκράτορας στη πισίνα κι ο Ολυμπιακός ανερχόμενη δύναμη, αλλά και χωρίς τίτλο από το 1952.
Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο Εθνικός και Ολυμπιακός έρχονται ισόπαλοι με 2-2 γεγονός που… μύριζε μπαράζ αφού ήταν προτελευταία αγωνιστική. Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ο Εθνικός παίζει με τον Παναθηναϊκό. Τον νικά με 7-0, αλλά οι «πράσινοι» υποβάλουν ένσταση για κακή αποβολή του Βλάχου που γίνεται δεκτή.

Ο θάνατος του προέδρου του Ολυμπιακού Κωνσταντίνου Μπουζάκη σε τροχαίο αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ασλανίδη να ανακηρύξει πρωταθλητές τους Εθνικό και Ολυμπιακό
Ο θάνατος του προέδρου του Ολυμπιακού Κωνσταντίνου Μπουζάκη σε τροχαίο αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ασλανίδη να ανακηρύξει πρωταθλητές τους Εθνικό και Ολυμπιακό
Ο χρόνος πια αρχίζει να πιέζει. Οι αγώνες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών άρχιζαν την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου και στις 24 δεν είχε τελειώσει το ελληνικό πρωτάθλημα και κανείς δεν ήξερε ποια ομάδα θα συμμετείχε!
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ξαναγίνεται ο αγώνας του Εθνικού με τον Παναθηναϊκό και οι πρωταθλητές κερδίζουν και πάλι, αλλά δύσκολα (5-4).
Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 1969 ορίζεται το μπαράζ Εθνικού – Ολυμπιακού για την ανάδειξη του Πρωταθλητή. Οι δύο φιναλιστ μαλώνουν για τον διαιτητή, για τους όρους διεξαγωγής του αγώνα, γενικά μαλώνουν για τα πάντα.
Την ημέρα εκείνη σκοτώνεται ο πρόεδρος του ΟλυμπιακούΚώστας Μπουζάκης που επέστρεφε με το αυτοκίνητό του από τη Θεσσαλονίκη. ΄Άλλο που δεν ήθελε κι ο Ασλανίδης. Σηκώνει το τηλέφωνο μιλά με τον πρόεδρο της κολυμβητικής ομοσπονδίας που τότε λεγόταν ΕΚΟΦ και του ανακοινώνει:
– Πρωταθλητές και οι δύο. Δεν χρειάζεται τώρα να μπλέξουμε σε ιστορίες…
Ο πρόεδρος που ήταν διορισμένος, όπως και όλοι οι πρόεδροι ομοσπονδιών και σωματείων από τον ίδιο τον Ασλανίδη το μόνο που κατάφερε να ψελλίσει ήταν το ποιος θα παίξει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών για να πάρει την απάντηση: «Κάντε κλήρωση». Αλλωστε κάτι τέτοιο είχε γίνει και λίγους μήνες νωρίτερα, στις 9 Ιουλίου στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο όταν το ματς Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού τελείωσε και στην παράταση χωρίς νικητή. Επειδή τότε δεν υπήρχαν πέναλτι ο διαιτητής Μίχας έστριψε το νόμισμα και νικητής (και κυπελλούχος) ήταν ο Παναθηναϊκός.
Η κλήρωση έγινε στα γραφεία της κολυμβητικής ομοσπονδίας στις 6.15 το απόγευμα. Από τον Ολυμπιακός ήταν παρόντες ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, έφορος των κολυμβητικών τμημάτων και ο αρχηγός της ομάδας Μαθιουδάκης. Από τον Εθνικό παρόντες ήταν ο έφορος Ι.Γιουσουρούμ και ο αρχηγός Θυμαράς. Ο Μαθιουδάκηςκλήθηκε να τραβήξει τον κλήρο κι ευτυχώς γιαυτόν ο χαρτάκι έγραφε Ολυμπιακός. Η ομάδα του θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα σε δύο μέρες στους ομίλους του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Όμως κι οι αγώνες αυτοί που έγιναν στο Ζάπειο από την Παρασκευή 26 έως τη Κυριακή 29 Σπεπτεμβρίου δεν έγιναν απρόσκοπτα. Μετείχαν οι πρωταθλήτριες Γιουγκοσλαβίας Μπλάντοστ, Ισπανίας Μπαρτσελόνα και Γαλλίας Μαρσέιγ.
Τη Παρασκευή ο Ολυμπιακός εξασφάλισε, εκτός απροόπτου την 3η θέση που οδηγούσε στην επόμενη φάση νικώντας 4-2 τη Μαρσέιγ, ενώ η Μπλάντοστ νίκησε 5-2 τη Μπαρτσελόνα. Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου η Μπλάντοστ σκόρπισε 13-2 τη Μαρσέιγ και η Μπαρτσελόνα νίκησε 4-1 τον Ολυμπιακό.
Κι εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Οι Γάλλοι ζήτησαν να παίξουν Κυριακή πρωί για να προλάβουν να φύγουν για την πατρίδα τους μέσα στη μέσα. Οι διοργανωτές είπαν όχι κι η Μαρσέιγ αποχώρησε των αγώνων. Έτσι τη τελευταία μέρα η Μπαρτσελόνα νίκησε 2-0 χωρίς αγώνα τη Μαρσέιγ και έπαιξε μόνο η Μπλάντοστ με τον Ολυμπιακό (9-4).
Έτσι μετά τους αγώνες η Μπλάντοστ με 6 βαθμούς, η Μπαρτσελόνα με 4 και ο Ολυμπιακός με 2 προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, ενώ η Μαρσέιγ χωρίς βαθμό αποκλείστηκε.


retrosport.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stats