Contact Us

Ads 468x60px

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Τάκης Οικονομόπουλος: Το πουλί

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες τερματοφύλακες που ανήκει στην ελίτ της κατηγορίας  υπήρξε ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1943 και έπαιξε κάτω από τα δοκάρια για 21 χρόνια!!
OIKONOMOPO-5
Ο ηγετικός Οικονομόπουλος
Μόλις στα 15 του γράφτηκε στους νέους της Καλλιθέας, ενώ ένα χρόνο μετά μεταπήδησε στους γείτονες του Απόλλωνα Σμύρνης. Όταν ενηλικιώθηκε υπέγραψε συμβόλαιο στους “βυσσινί” της Προοδευτικής, όπου παρέμεινε 3 χρόνια πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις.
1963 (27 Ιουλίου): Ο Οικονομόπουλος έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, καθώς αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό, αντικαθιστώντας τον… αναντικατάστατο -ως τότε- Βουτσαρά
Υπερασπίστηκε την πράσινη εστία για 12 σεζόν και εξελίχθηκε σε έναν από τους ηγέτες της αθηναϊκής ομάδας που κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (6465697072), αλλά και 2 Κύπελλα Ελλάδας (1967,1969).
1964: Η σπουδαία δουλειά του Μπόμπεκ είχε ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός εκείνης της εποχής να πετύχει κάτι το μοναδικό στην ιστορία των πρωταθλημάτων: κατέκτησε τον τίτλο αήττητος κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη (1-0), αλλά και την ΑΕΚ δύο φορές (5-4, 1-0). 
Πέντε τίτλους κατέκτησε ο Οικονομόπουλος και τις 5 φορές αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας της χρονιάς καθώς  -με εξαίρεση την 1η χρονιά (1964)- όλες τις χρονιές δέχτηκε τα λιγότερα τέρματα από τους συναδέλφους του (1965: 19, 1969: 16, 1970: 15, 1972: 23).
1967 (6 Ιουλίου): Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε Κυπελλούχος κερδίζοντας τον Απόλλωνα στα ημιτελικά (2-1) και τον Πανιώνιο στον τελικό της Ν. Φιλαδέλφειας, με τέρμα του εξαιρετικού Γραμμού στο 56ο λεπτό. 
1969 (9 Ιουλίου): Με τον Οικονομόπουλο να διατηρεί ανέπαφη την εστία του οι πράσινοι απέκλεισαν πρώτα τον Πανιώνιο (1-0) και στον τελικό του Καραϊσκάκη Δομάζος και Σιδέρης έστειλαν το ματς στην παράταση, το οποίο κατόπιν …κλήρωσης (δεν είχε θεσπιστεί ακόμα η παράταση) κατέληξε στο τριφύλλι, που έκανε το νταμπλ εκείνης της χρονιάς. 
Μετά τον Παναθηναϊκό έπαιξε για πρώτη φορά σε ομάδα εκτός Αττικής, την Παναχαϊκή (78), ενώ έκλεισε την πλούσια καριέρα του στον Απόλλωνα παίζοντας επίσης για ένα χρόνο.
OIKONOMOP-1 
Οικονομόπουλος-στιγμές
1965: Το «πουλί», όπως ήταν το προσωνύμιό του έδωσε τα διαπιστευτήρια του πραγματοποιώντας ένα απίστευτο ρεκόρ, καθώς κράτησε ανέπαφη την εστία του για 1088 λεπτά!!
1966: Ως γνήσιος πράσινος δε δίστασε να βάλει από το υστέρημά του, προκείμενου να πραγματοποιήσει η ομάδα μεταγραφές!!
1971: Αυτή ήταν -χωρίς αμφιβολία- η χρονιά του, όταν άγγιξε με τον Παναθηναϊκό το όνειρο, φθάνοντας μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Ο Οικονομόπουλος ήταν από τους πρωταγωνιστές του θριάμβου (με εξαίρεση τον αγώνα στο Βελιγράδι και το 1-4 από τον Ερυθρό Αστέρα) αποκλείοντας κατά σειρά την Ζένες (2-1, 5-0), την Σλόβαν Μπρ. (3-0, 1-2), την Έβερτον (1-1, 0-0), αλλά και τον Ερυθρό Αστέρα με επική ανατροπή στην Αθήνα (1-4, 3-0). Ο ΠΑΟ δεν κατέκτησε το τρόπαιο (0-2 από τον Άγιαξ), αλλά η υποδοχή ηρώων που τους επιφύλαξαν στη Αθήνα δεν είχε προηγούμενο!!
1971: Αποθέωση για τον γκολκίπερ στο ματς με τον Φωστήρα (αμέσως μετά την Έβερτον), όπου με αυταπάρνηση αγωνίστηκε με επίδεσμο στο κεφάλι, κληρονομιά από σκαριά του Τζόνσον!!OIKONOMOPO-3 
1974: Μαγική (και ίσως η κορυφαία) εμφάνιση για τον Οικονομόπουλο με τη γαλανόλευκη απέναντι στους Βραζιλιάνους στο θρυλικό Μαρακανά. «Ο Έλληνας τερματοφύλακας είχε χέρια από μαγνήτη», σχολίαζε την επόμενη μέρα ο Βραζιλιάνικος τύπος, ενώ ο θρύλος Μ. Ζαγκάλο δήλωσε: «…η Ελλάδα δεν ήταν αυτή που μας είχαν πει…!!».
* Θυμάται τον μέγιστο Πούσκας και χάνει τα λόγια του: «…τι να πω για τον Πούσκας; Μας μετέδωσε τη φιλοσοφία μεγάλου ποδοσφαιριστή…!» Μια φορά τον έβαλε βασικό με χτυπημένο χέρι λέγοντάς του: «…δεν πειράζει Τάκη, θα σε βλέπουν και θα σε φοβούνται…!!»
 
* Υπήρξε προπονητής τερματοφυλάκων στον Ατρόμητο αντικαθιστώντας τον Αλεξούδη.
2008 (19 Σεπτεμβρίου): Κατόπιν αιτήματος του ίδιου, αποχώρησε από την Προεδρεία του ΣΙΓΑ (Γυμναστήρια Αττικής), έγινε Αντιπρόεδρος ενώ τη θέση του ανέλαβε ο Μιχ. Μηνούδης.
* Μεγάλο του πάθος και δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το ποδόσφαιρο ήταν η ζωγραφική. 
Εκτός από μεγάλος γκολκίπερ ήταν και ένας σπουδαίος ζωγράφος με εξαίσιες εκθέσεις (και διεθνείς παρουσίες) όπως αυτή του Λαυρίου αλλά και του Δήμου Αθηναίων (20 Οκτωβρίου 2008), ενώ εξαιρετικές κριτικές απέσπασε ο πίνακας που δώρισε στον ΠΣΑΠ και απεικονίζει τον Βοτανικό, τη Λεωφόρο, παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, αλλά και τον ίδιο (μεγεθυμένο) στη μέση του έργου!!! OIKONOMOPO 
* Ο πτυχιούχος εκτελωνιστής και προπονητής ποδοσφαίρου είναι ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών στη Ελλάδα με 30 συμμετοχές με την Εθνική Ελλάδος!!! 
Πρόκειται για έναν σπουδαίο κίπερ με σπουδαία ρεφλέξ, φανταστικές επεμβάσεις, αλλά και μοναδικές αποκρούσεις!!! 
Υπήρξε κέρβερος της εκάστοτε εστίας που υπερασπίστηκε, ενώ αποτέλεσε και εγγύηση αυτής...είναι ο πιο επιτυχημένος τερματοφύλακας…είναι ο Τάκης Οικονομόπουλος!!!

evrytanika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stats