Contact Us

Ads 468x60px

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ρενέ Λακόστ, το… κροκοδειλάκι των κορτ

Ο Ρενέ Λακόστ δεν γεννήθηκε τενίστας. Έγινε...
Ο Ρενέ Λακόστ δεν γεννήθηκε τενίστας. Έγινε...
Ο Ρενέ Λακόστ πριν γίνει μπλουζάκι ήταν τενίστας. Και το κροκοδειλάκι, το σήμα κατατεθέν της φίρμας, ήταν το… παρατσούκλι του πιο διάσημου χειριστή της ρακέτας τη προπολεμική εποχής.
Ήταν φυσικά Γάλλος και όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων και έξυπνος. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα όμορφος, μάλλον το αντίθετο, διέθετε ακτινοβολία και ήξερε να γίνεται αγαπητός.
Γεννημένος στις 2 Ιουλίου του 1904, ο μικρός Ρενέ δεν είχε πιάσει ρακέτα στα χέρια του πριν
γίνει 15 χρονών. Αλλωστε ένας πιτσιρικάς ντροπαλού χαρακτήρα και μικροσκοπικός όπως ήταν ο Λακόστ μάλλον για καριέρα ακαδημαϊκού έδειχνε να προορίζεται και όχι αθλητή. Όταν όμως βρέθηκε για πρώτη φορά σε γήπεδο τένις, συνοδεύοντας τον πατέρα του σε επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αγγλία, άρχισε σιγά σιγά να ανακαλύπτει μέσα του μια ανταγωνιστική πλευρά που μάλλον δεν γνώριζε. Ο πατέρας Λακόστ ήταν ένας πλούσιος κατασκευαστής αυτοκινήτων και σαν γνήσιος επιχειρηματίας έβαλε στον γιο του χρονοδιάγραμμα: Αφού λοιπόν ο Ρενέ ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό ας το έκανε, αν όμως δεν έφτανε μέσα σε πέντε χρόνια στην κορυφή του κόσμου τότε θα όφειλε να επιστρέψει στην οικογενειακή επιχείρηση. Ο νεαρός αποδέχθηκε την πρόκληση και η πορεία του προς την απόλυτη κυριαρχία είχε μόλις ξεκινήσει.
Αργά αλλά σταθερά, και πάνω από όλα με συνεχή, σκληρή δουλειά ο μικρός Γάλλος βελτίωνε τις πολλές αδυναμίες του και ανέβαζε διαρκώς την ποιότητα στο παιχνίδι του. Ήταν τέτοιο το πάθος του Λακόστ να διακριθεί που εκτός από τις ώρες που αφιέρωνε στην προπόνηση, ξόδευε άλλες τόσες παρακολουθώντας κορυφαίους τενίστες και καταγράφοντας σε μπλοκάκι τα προτερήματα και τα ελαττώματα τους.
Το 1923 ήρθε η πρώτη αναγνώριση των προσπαθειών του, καθώς επιλέχθηκε μαζί με τρία ιερά τέρατα του γαλλικού τένις να γίνει μέλος της Εθνικής ομάδας που εν τέλει, το 1927 κατάκτησε και το Ντέιβις Καπ, επικρατώντας για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των Αμερικανών. Οι Λακόστ, Μπρουνιόν, Κοέ και Μποροτρά αποτέλεσαν για μια δεκαετία περίπου τους «τέσσερις σωματοφύλακες» που μονοπώλησαν τους τίτλους στο παγκόσμιο στερέωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 1924 ως το 1929 όλα τα Γουίμπλετον κατέληξαν σε έναν από τους τέσσερις Γάλλους.

Ο Ρενέ Λακοστ με τον Αμερικανό τενίστα Μπιλ Τίντεν
Ο Ρενέ Λακοστ με τον Αμερικανό τενίστα Μπιλ Τίντεν
Τα δύο από αυτά μάλιστα (1925, 1928) στον πρωταγωνιστή μας, που πλέον είχε εκπληρώσει την υπόσχεση στο πατέρα του και είχε γίνει ο κορυφαίος. Βασιζόμενος σε ένα επίμονο και προσεκτικό στιλ παιχνιδιού, αφού δεν ήταν ούτε αρκετά γρήγορος ούτε αρκετά τεχνίτης για να ανεβαίνει συχνά στο φιλέ, ο Λακόστ εκτός από το Λονδρέζικο τουρνουά κατέκτησε ακόμη τρεις φορές το Ρολάν Γκαρός στη γενέτειρα του (1925, 27, 29) και δύο το U.S. Οπεν (1926, 27) ενώ ήταν από το 1925 ως το 1928 νο 1 στον κόσμο. Ο ντροπαλός νεαρός είχε μεταμορφωθεί σε ένα παθιασμένο πρωταθλητή που σαγήνευε με τους κοσμοπολίτικους τρόπους του εκτός γηπέδων, ενώ εξακολουθούσε παλεύει για κάθε νίκη μέσα σε αυτά. Το προσωνύμιο «κροκόδειλος» που του είχαν δώσει, προέκυψε από την υπομονή που έδειχνε σε κάθε ματς, ως ότου τελικά …κατασπαράξει το θύμα του
Στο τελικό του Αμερικάνικου τουρνουά του 1926 ο Λακόστ με την προτροπή ενός φίλου έραψε τον κροκόδειλο στο μπλουζάκι του, περισσότερο για γούρι παρά για οτιδήποτε άλλο. Το εν λόγω μπλουζάκι λοιπόν όντως του έφερε γούρι (αφού νίκησε στον τελικό) αλλά μάλλον πολύ περισσότερο από όσο και ο ίδιος θα περίμενε. Η εταιρεία ρούχων που δημιούργησε ο Γάλλος το 1930 όταν σταμάτησε τον αθλητισμό έγινε μια από τις πλέον επιτυχημένες παγκοσμίως και το κροκοδειλάκι είναι μέχρι της μέρες μας ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα trade mark της αγοράς.
Στις 12 Οκτωβρίου του 1996 ο Ρενέ Λακόστ έφυγε απ΄τη ζωή. Και αν κάτι άφησε πίσω του ο σπουδαίος αυτός Γάλλος, εκτός από τα μπλουζάκια βέβαια, είναι η απόδειξη πώς δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο για έναν άνθρωπο. Τουλάχιστον για ένα αποφασισμένο άνθρωπο….
Rebe Lacoste2Ο Ρενέ Λακόστ σε αριθμούς
Πλήρες όνομα
: Ζαν Ρενέ Λακόστ
Γεννήθηκε: 2 Ιουλίου 1904 στο Παρίσι
Πέθανε: 12 Οκτωβρίου 1996 (92 χρόνων)
Χρονολόγιο νικών
1920: Χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Παρίσι) στο διπλό
1925: Ρολάν Γαρός, Γουίμπλετον
1926: Αμερικάνικο όπεν
1927: Ρολάν Γκαρός, Αμερικάνικο όπεν
1928: Γουίμπλετον
1929: Ρολάν Γκαρός

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stats